Leona in Vogelvlucht

Meer dan 37 jaar werkzaam geweest in de mannelijke zakenwereld. Begonnen in de  scheepvaart en via de transport een business opgezet in de handel van vloeibaar gas.
Waarvan meer dan 20 jaar als zelfstandig ondernemer.

Ik ben geboren in het dorpje Nieuwenhoorn in een ondernemers gezin. Mijn ouders hadden een transport bedrijf en waren altijd druk aan het werk. Ik werd de eerste 6 jaar samen met mijn broer opgevoed door “de nanny”, (eerst kwam Sue uit Engeland en daarna Ursula uit Duitsland), de vreemde taal en aanwezigheid van een “bonus mama” heeft heel veel plezier en liefde in mijn leven  gegeven.

Het ondernemen is met de paplepel ingegoten en na de middelbare school ben ik gaan werken in de scheepvaart en transport.  Als “jong” meisje op een scheepvaartkantoor, werd ik in het diepe gegooid in de zakelijke mannenwereld. Mijn eerste baas was een echte Rotterdammer en ik werd met veel plezier en harde hand bekend gemaakt met de taken die ik had binnen het bedrijf.  Zo kwam in contact met allerlei verschillende Nationaliteiten als klant en aan boord  met al hun gebruiken en inzichten.

Na een mooie carriere in de Scheepvaart begon ik in 1998 als zelfstandig ondernemer een handel in vloeibaar gas (LPG). De handel begon in Europa en breidde zich snel uit en via via kwam ik in West Africa terecht. Van levering van gas equipment in diverse West Afrikaanse landen (Nigeria, Ghana, Mali, Guinea) kwam er al snel levering van vloeibaar gas in Sierra Leone en later Liberia bij.  Dit was een periode van no-nonsense, niet lullen maar poetsen, met weinig tools laten zien wat je waard bent en je doel te bereiken. 

In ging altijd alleen op reis en tijdens mijn zakelijke reizen heb ik heel veel geleerd. Ik heb me laten inspireren door  ondernemers met andere gebruiken en culturen. Door om je heen te kijken en open te staan voor verandering en verbetering krijg je nieuwe inzichten. 

Ik heb met eigen ogen gezien dat je van werknemers medewerkers kunt maken door duidelijk aan te geven wat je strategie is en wat je binnen je bedrijf wil bereiken, en van de mensen verwacht, door lef en positief leiderschap te tonen en keuzes te maken.

Het is altijd een uitdaging geweest, met name omdat ik vrouw ben en er altijd alleen op uit ging. Als vrouw in de zakelijke mannenwereld heb je behoorlijk doorzettingsvermogen, kennis en vaardigheden nodig om met je hoofd boven het maaiveld uit te komen, en je positie op de “handelsmarkt” die traditioneel aan mannen toebehoren te behouden.

Dat betekende meer inspanning en meer bewijzen dan mijn mannelijke concurrent/collega’s, mijn professionele bekwaamheid werd niet altijd erkend, ik moest stereotype’s begraven en andere perspectieven laten zien.

Mijn opgedane ervaring deel ik nu door het geven van lezingen. Met als doel het publiek te inspireren en een spiegel voor te houden. En een frisse blik naar het bedrijf te kijken en met lef aan de gang te gaan. 

Naast mijn bedrijf ben ik actief vrijwilliger voor verenigingen en clubs. En geniet volop van mijn hond en paarden. Het is juist de samenwerking tussen mens en dier die mij zó inspireert. 

Dieren houden je een spiegel voor

“What you see, is what you get!”